dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

Tudnivalók kezelés után - általánosságban

Tudnivalók kezelés után - tömések, esztétikus restaurációk

Tudnivalók kezelés után - betétek, koronák és hidak

Tudnivalók kezelés után - foghúzás, műtéti beavatkozás

A tökéletes eredmény elérése érdekében nem csak Nekünk, de Önnek is tennie kell és javasolt az általános kezelések utáni ajánlások betartása!

 • Amennyiben alsó fogaihoz kapott érzéstelenítést, legalább a zsibbadás elmúltáig nem ajánljuk a rágást, étkezést.
 • A zsibbadás ideje alatt forró italok fogyasztását is kerülje. Nagyon könnyen okozhat magának sérülést az érzéketlenség ideje alatt!
 • A fogak preparálása - fúrás, csiszolás - után természetes, hogy bizonyos mértékű hideg-meleg érzékenység jelentkezik, mely kifejezettebb lehet ideiglenes tömések, koronák esetén.
 • Foganyag elvételével járó beavatkozás után a fognak meg kell nyugodnia, ez idő alatt érzékeny lehet, hasonlóan a preparálás körüli ínyrészekhez, illetve az injekció beadásának helyéhez.
 • A hangképzésében észlelt esetleges változások miatt ne aggódjon, azok észrevétlenül megszűnnek.
 • Az agy által újként észlelt felületek miatt megnőhet a nyálképződés, mely szintén legfeljebb egy hét alatt visszaáll a korábbi szintre.

Érdemes további praktikákat is bevetni:

 • Legfeljebb 1-1 recept nélküli fájdalomcsillapító tabletta bevétele megszünteti maradék panaszait is.
 • Bármilyen étel vagy anyag, mely a természetes fogakat károsíthatja, ugyanezt teheti az új fogorvosi munkákkal is: pl. csonthéjasok vagy csontszilánkok.
 • Bizonyos esetekben célszerű lehet kerülni az erősen színes ételeket, italokat - kávé, vörösbor, piros paprika, erdei gyümölcs -, de ezekre külön felhívjuk majd a figyelmét.

Tudnivalók kezelés után - tömések, esztétikus restaurációk

A fogtöméses kezelések után is érdemes odafigyelni arra, hogy betartsa a kezelőorvos utasításait.

 • A tömések közül az ideiglenes, cement és amalgám tömések után 3 órán át ne rágjon, ne terhelje fogát.
 • Az esztétikus - fényre kötő - restaurációknál nincs ilyen megkötés.
 • Amennyiben a frissen elkészült fogfelületet néhány nap után is még érdesnek vagy magasnak érzi, kérjük, jelezze ezt orvosának a legközelebbi kezelés megkezdése előtt, de legfeljebb pár napon belül.
 • Tartós - legfeljebb 1-2 hétig tartó - hideg-meleg érzékenység, normális lehet.

Bármilyen, Ön által elhúzódónak ítélt kellemetlenség esetén, kérjük, jelentkezzen!

Tudnivalók kezelés után - betétek, koronák és hidak

A betétek, koronák és hidak, vagyis azok a fogpótlások, amik ragasztásos technikával készülnek, szintén fokozottabb odafigyelést igényelnek a kezelés utáni napokban.

A betétek, koronák és hidak felragasztásukkor és az érzéstelenítés elmúlta után általában használatba vehetők, terhelhetők. Bizonyos ragasztócementek esetében ajánlott néhány órán át kíméletes terhelésnek kitenni a fogakat, de ilyen esetben erre orvosa külön felhívja figyelmét.

Meddig tart megszokni az új fogakat?

 • Nem szabad elfelejteni, hogy az új harapási helyzet megszokása több-kevesebb időt igényel!
 • Amikor a fogak formája, helyzete megváltozik, az agynak néhány napba telik az új helyzet sajátként történő felismerése.
 • Amennyiben még néhány nap után is idegennek, magasnak érzi a pótlását, kérjük, jelezze ezt, hogy mielőbb időpontot tudjunk ajánlani.

Fix fogpótlások készítésekor - a készítés idejére - ideiglenes koronákat kap.

Ritkán előfordul, hogy az ideiglenes fogpótlás lemozdul, ilyenkor ezt visszaragasztjuk. Az ideiglenes koronáknak az esztétikum mellett nemegyszer funkcionális szerepe is lehet, ezért minden ilyen esetben, kérjük, keressen fel minket. Célszerű az ellenoldalon történő rágás, hogy az ideiglenes fogpótlás könnyebben a helyén maradjon.

Ideiglenesen beragasztott munkák mellett kerülje:

 • a ragacsos
 • és/vagy kemény ételek,
 • esetleg a rágógumi fogyasztását.

Természetes, hogy az egyes kezelések után nyomás- és hőérzékenység lép fel. Ez a végleges beragasztás után néhány héttel meg fog szűnni. Orvosa ajánlásával esetleg fájdalomcsillapítók használata is megengedhető.

Bármilyen tartósan fennálló panasza esetén hívja rendelőnket, hogy mielőbb időpontot tudjunk Önnek adni.

Tudnivalók kezelés után - foghúzás, műtéti beavatkozás

A tökéletes eredmény elérése érdekében nem csak Nekünk, de Önnek is tennie kell és javasolt a foghúzás, műtéti beavatkozás utáni tanácsok betartása.

A foghúzást követő időszak legfontosabb mozzanata és a gyógyulás egyik alappillére, hogy a vér a sebbe bele tudjon alvadni. Ennek érdekében szigorúan tilos a sebet

 • szívogatni,
 • öblögetni.

A tampont, melyre a rendelőben ráharaptatjuk, a húzás után 30-45 perccel kidobhatja. Ha ezek után még szivárgó vérzést észlel, azt nyelje le vagy köpje ki, de ne öblítsen legalább 36 órán át.

Tilos foghúzás után

 • a dohányzás,
 • az alkoholfogyasztás
 • és a szívószál használata
 • és ne fogyasszon tejterméket, kávét
 • vagy apró olajos magvas ételeket legalább 72 órán át.

A sebet az aznapi esti fogmosásnál még kerülje, de 36 óra elteltével már egy puha fogkefével óvatosan meg kell tisztítani. Bármilyen megterhelő fizikai munkát, sportot szintén legalább egy hétig kerüljön. A műtéti terület hűtése ajánlott - mélyhűtött zöldborsó többször, rövid ideig -; fájdalomcsillapító és antibiotikum szükségességét orvosa bírálja el. Kérjük, az antibiotikum szedését folytassa a teljes előírt időtartamban, még a panaszok megszűnése esetén is.

A rendelőben kapott „Szájsebészeti beavatkozást követő tájékoztató” minden tekintetben részletes útmutatást ad, de bármilyen kérdése, panasza - elhúzódó duzzanat, 3-4 nap múlva jelentkező fájdalom, allergiás tünetek vagy egyéb, nem szokványosnak ítélt kellemetlenség esetén, azonnal vegye fel velünk a kapcsolatot.


Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.