dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

A megfelelő szájhigiénia betartása mellett a prevenció másik iránya a fogak szuvasodással szembeni védelme, amit az úgy nevezett barázdazárással lehet megoldani.

Barázdazárás alkalmával a rágófogak hegy-völgy rendszerének völgyeit töltjük fel speciális anyaggal, hiszen a völgyek legalja sokszor a fogkefe sörtéi számára elérhetetlen mélységben van. Ezek mélyére bejutnak a baktériumok és az ételmaradék is, mely remek tápanyagul szolgál számukra; tisztításkor viszont nem érjük el ezeket a területeket.

Gyermekkorban az éppen kibújó maradó fogaknál a maradó fogak védelmét barázdazárással lehet megoldani, mely szükség esetén felnőttkorig ismételhető. Az első barázdazárás is elvégezhető bármikor a gyermekeknél, de a legalkalmasabb idő azonban a maradó fogak áttörése utáni fél éven belül van.

Maga a barázdazárás egy fájdalmatlan és egyszerű beavatkozás:

  • nem jár fúrással!
  • Az eljárás során megtisztítjuk az őrlőfog felszínét,
  • majd egy folyékony, fehér anyaggal feltöltjük a mélyedéseket,
  • ezáltal megakadályozva a baktériumok és a lepedék bejutását,
  • valamint késleltetve a fogszuvasodás kialakulásának idejét.

Ez remek megoldás mindaddig, amíg a gyermek meg nem tanul jó technikával fogat mosni. A kezelés gyorsan elvégezhető, a gyermekek jól viselik és évekig védi a fogukat. A gyermekek számára ez azért is jó ismerkedés a fogorvossal, mert "fúrással" nem jár, de mégis "megcsinálta a fogorvos a fogát".

Az anyag néhány év után kikophat, kitöredezhet a rágástól, ilyenkor a beavatkozás megismételhető – akár még felnőtt korban is.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy ezen fogak előtörése először nem jár tejfog elvesztésével, ezért ajánlatos, hogy figyeljenek a szülők és a sor végén előtörő fogakkal jelentkezzenek kontrollra. Megfigyelések szerint a legkorábban kibújó maradófogak (6-osok) azok, melyek felnőttkorban a leghamarabb elszuvasodnak, majd a leghamarabb gyökérkezelésre szorulnak és később a leghamarabb eltávolításra kerülnek.

Előzzük meg együtt ezt a helyzetet!

A beavatkozástól nem kell félni, hiszen fájdalmatlan és a száj néhány percig tartó szárazságán kívül - ami a kivitelezés tartósságához és pontosságához feltétlen követelmény - más kellemetlenséget nem okoz. A hat év körüli gyerekek ezt már jól viselik és amennyiben egyszerre több fogat is barázdazárunk, foganként szünetet tartunk. A kezelés végén minden kis hős Bátorság oklevelet kap!

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.