dentus logo

+36 30 2222 777
1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.

Kivehető fogpótlást – protézist - alkalmazunk abban az esetben, ha a hiányzó fogak száma, a meglévő fogak elhelyezkedése, állapota nem engedi a koronák vagy hidak rögzítését. Egy állcsont - alsó vagy felső - teljes fogatlansága esetén kizárólag a száj megmaradt anatómiai képletei segíthetnek a fogsor megfelelő rögzítésében, de az egyedileg leképezett csont és nyálkahártyaformák sem adhatnak kiemelkedő rögzítést egy kivehető fogpótlásnak.

Amennyiben csak egy megmaradt fog is felhasználható a fogsor rögzítésére, úgy azt mindenképp javasolni szoktuk, ezáltal nagyban növelve a protézis stabilitását. Több megmaradt saját fog pedig kifejezetten jó lehetőséget is kínálhat stabil, kényelmes, de mégis kivehető fogpótlás elkészítésére. Ebben az esetben mérlegelhető, hogy a megmaradt fogak milyen mértékben vegyenek részt a fogsor rögzítésében.

Az ilyen fogsor váza fémből készül. Bizonyos esetekben a kivehető fogpótlás akár a külső szemlélő számára is látható kis fém kapcsokkal kapaszkodik a meglévő fogakba: ez esztétikailag nem kielégítő, de olcsóbb megoldás. Más esetekben a megmaradt fogakat a rögzített pótlásoknál leírt módon koronákkal borítunk, melyekre ún. finommechanikai rögzítő elemeket, csúsztatókat helyezünk. Ezek a fogakhoz ragasztott, tehát a saját fogak stabilitását nyújtó kis patentok fogják a kivehető fogpótlás megfelelő részein szintén elhelyezett patentokat megfogni, ezáltal még nagyobb stabilitás, kényelem érhető el. Ennek az ún. kombinált fogpótlásnak további előnye, hogy az említett patentok külső szemlélő számára láthatatlanok maradnak. Csak viselője tudja, hogy fogainak egy része eltávolítható és ezt a műveletet csak az étkezések utáni fogmosáskor kell elvégezni. Ettől eltekintve a kivehető fogpótlások minden típusa 24 órán át viselhető.

A kivehető fogpótlások egy különleges fajtája az implantátumokra rögzített protézis. Bár tisztításhoz ki kell venni a szájból, a mindennapi használatát, stabilitását tekintve megközelíti a ragasztott pótlások érzetét. Az overdenture-ről bővebben itt.

Kapcsolat

phone +36 30 2222 777 mail info@dentus.hu location 1124 Budapest, Kiss János altb. u. 52.
Hétfő 8-18 óra
Kedd 8-18óra
Szerda 8-18 óra
Csütörtök 8-18 óra
Péntek 8-13 óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Kérjen időpontot

© 2021. A DENTUS - A fogorvos weboldal teljes szöveges tartalma, képi megjelenése szerzői jogvédelem alatt áll és az üzemeltető tulajdonát képezi.
Azok közlésre történő felhasználása, másolása a tulajdonos előzetes írásos hozzájárulása nélkül eredeti vagy átírt formában is tilos.

Adatvédelmi nyilatkozat (Dentus Magyarország Kft. által üzemeltetett honlapokra vonatkozóan)

A jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használunk. A weboldal használatával hozzájárulását adja a cookie-k tárolásához és felhasználásához.